Tuesday, July 2, 2013

.:: KoNgSi CeRiTa:- 3 in 1 ::.


Assalamualaikum...

Apa khabar semua?
Bagaimana dengan pengisian perjalanan menujuNya?

------------------------------------

Hidup tanpa perjuangan dan pengorbanan,
Ibarat hidup dalam keaiban.

------------------------------------

Konon2.

Amboi....
Da naik n3 ke seratus, terus senyap?
Hee~~~
Ok, n3 kali ni banyak benda.
Banyak cerita.

---------------------------------------

Cerita 1:-
Sebelum cuti.

Orang banyak kenduri dalam cuti.
Jemputan kenduri yang iqa penuhi ni...
Seminggu sebelum cuti hari tu.
Ok jugak. Hee~~~


Cik Ara & Iqa.
Yang istimewanya.
Cik Ara jiran lama waktu iqa kecik-kecik.
Ibu pengantin lelaki.
Cumil lagi. Hee~~~


Nun jauh di sana pasangan pengantin baru.
Selamat buat awak berdua.
Allah... Da kahwin awak ye Sharif...
Besar da rupanya. Hik3


Iqa datang sorang je. Geleng kepala.
Wakil umi abahla kiranya.
Sebab kolej iqa dekat dengan rumah Cik Ara.
Yang bestnya, merasa la jadi makcik kenduri.
Hik3. Wargh, penat tau! (kunun2) ^^,

-----------------------------------------



Cerita 2:-
Kutip iLmu, belajar amal.

Cuti sem 3minggu yang baru-baru ni
ada rezeki nusrah jemaah-jemaah yang ada sekitar kawasan.
Alhamdulillah. Seronok. Banyak dapat.

Hari kedua cuti tak silap,
dipilih Allah untuk nusrah Jemaah masturat dari Ulu Langat.
Mesra orang-orang Langat ni... (^_^)y

Kemudian, dengan jemaah tempatan.

Plus, kali ni juga rumah nenek pun terima jemaah.
Jemaah masturat. Pakistan. So....

***

Sebelum cuti sem lagi, nenek awal-awal da pesan.


"kakak, sat lagi depa mai umah tuk, hang duk sini. Senang cakap-cakap dengan depa" 
kata nenek yang sangat penyayang.
 Hee~~~

"la... tuk kan pandai speaking. Tuk pun bolehla cakap-cakap dengan depa... Lagipun 6 points tuk kan power "
kata cucu yang sangat bertanggungjawab.

"Hish... tuk tak paham loghat depa.. Sat lagi ayam itik.."
Sambung nenek yang cool.


***

Kemudian, cucu yang bertanggungjawab datang ke rumah neneknya.
Sejam sebelum jemaah sampai, baru cucu yang sorang ni sampai. 
Tuk gempak da. Nampak kete iqa baru lega.  Hik3 Tak patut2. 


Hem... Sampai je jemaah, makan sikit sebelum program mula.
Iqa cakap-cakapla... Tapi dorang buat tak tau n juz senyum.
Pelik jadi tengok dyorang tak respon. tak pernah jumpa.


At laz, iqa tanya sebutir-butir siapa boleh english.
Hem.. Sorang je boleh English sikit-sikit.
Yang lain semua urdu semata.


--------------------------------------


Hikmah.

Oleh sebab tiada sesiapa da dalam rumah tu yang boleh cakap urdu.
Iqa yang boleh cakap urdu sikit ni yang menjadi satu-satu insan tengah.
Time dyorang buat 6perkara, masak. Isk3


Di kala ni, datang penyesalan.
Kenapa dulu tak belajar cakap urdu bersungguh-sungguh.
Hee~~ My Luvly tuk memang lawan senyum je.


Rupanya...
Allah nak tunjuk. Allah nak ajar.
Faham bukan pada bahasa. Faham pada Allah.
Kan...


Part paling bez, sekali tu bila sampai dyorang tak dapat nak faham iqa,
iqa terpaksa mesej my uncle.
My uncle ni fasih urdu coz dia belajar hafiz kat pakistan dulu.
Hemm... 2 3 mesej, dia senyap da.
Baru teringat dia p jord Medan Indon. Isk3
tak guna punya anak sedara. Kacau je.

Tak rugi faham bahasa.
Rugi tak faham bahasa. Ek!

Peluang bercuti juga dimanfaat bersama adik.
Haziq si cumil.
Da besar, menyenget akak nak dukung.
Hee~~~
------------------------------------------

Cerita 3:-
Rindu-rinduan.

Sahabat (Siti Nur Atiqah),

Lama tak bersua.
Rindu datang bertamu.
Lama tak bersembang mesra.
Rindu menjentik qalbu.

Buat kamu.
Sahabat aku.
(^__^)y

***

Dalam cuti juga diizin Allah untuk berziarah sahabat.
Sahabat yang dipanggil Iekah.
Seronok sangat dapat jumpa.
Walau sempat berbual hanya seketika.
tapi sempat makan laksa.

Awak ni iqa, makan je... Hee~~ Rezeki.

Moga Allah kasih dirimu.
Luv u!

-------------------------------------

Cukup dulu dengan 3 cerita.
Buat 'mereka' yang emel minta blog RuMaH TuA di updet,
Iqa da naik 3 cerita sekali. 
Terima kasih kerana prihatin kat blog ni.
Selamat membaca laporan.
Hee~~
3 in 1. Ganti.
(^___________^)

-------------------------------------

(^__^)y:- "Mohon doa buat diri ini"

Ditulis di,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...