Monday, March 14, 2011

.:: PaPa ::.

Assalamualaikum....

Alhamdulillah bersyukur kerana Allah masih memberi peluang untuk terus mengamalkan agamaNYA selagi jasad masih bernyawa.



Papa. 
Siapakah orang yang paling papa?
Baginda Rasulullah berkata, orang yang paling papa adalah orang yang  kembali kepada Allah s.w.t dengan membawa amalan kebaikan yang banyak. 
Tetapi,
Oleh sebab perbuatannya di dunia yang banyak menyakiti orang lain(menzalimi)
maka
orang - orang disakitinya tadi ini akan menuntut.
sehingga
amalan  - amalan kebaikannya tadi habis.
kemudian
Allah s.w.t akan perintahkan malaikat untuk campakkannya 
ke dalam
neraka Allah s.w.t


Fikir - fikirkan,
Bagaimana dengan amalan kita...
Ikram kita terhadap saudara kita....



Insyaallah, sama - sama kita banyak bercakap kebesaran Allah,
1000 cakap 1 masuk dalam hati,
usaha lagi & lagi,

PERINGATAN!!!!!

Iman lemah mungkin kita akan buat silap & Allah cuci dalam nerakaNya kemudian dimasukkan ke Syurga.

TAPI

Iman terpesong kekal dalam neraka Allah selama - lamanya.   

Oleh itu, bentuklah iman yang sempurna sebagaimana yakinnya Ibrahim a.s terhadap Allah s.w.t.

p/s:- "Agama di dunia, Agama di akhirat"

Ditulis di,

28 comments:

AL-QASSAM said...

Ambe dapat ingatan dari Rumah Tua. thank for sharing this peringtan. moga2 sama2 dapat manfaat.

AL-QASSAM said...

blog rumah tua. kalu follow orang, tuan empunya blog xleh nak jejak.. kena baiki setting show profile tue. sekadar memudahkan.(^-^)

BaiTiL a'tiQa said...

al - Qassam:-
Syukran...
Semoga beroleh manfaat bersama...
(",)

mhafiz_ydin said...

Aiya. Ramai buat usaha takut bankrupt dunia.. tapi lupa nak usaha elak bankrupt akhirat..

Peringatan utk diri sendiri jga.. huu~ :(

BaiTiL a'tiQa said...

mhafiz_ydin:-
Syukran untuk peringatan...

"doa hidayah seluruh alam"

Ahmad Kamil said...

salam..thanx 4 da visit....manusia zmn ni ramai yg berlumba-lumba jga hubungan dgn Allah tp lupa jga hubungan sesama makhluk..akhirnya ke neraka juga akhirnya..wallahualam

~MQ~ said...

salam rumah tua.

'papa' bunyinya ringkas,
ttp jika disulusuri dgn lbih mendlm,
air mata pasti menghias,
dek hati subur dri dlm. (",)

BaiTiL a'tiQa said...

Ahmad Kamil:-
Masyaallah..
Sama2 kita saling ingat mengingati...

MQ:-
salam buat MQ juga,
Semoga Allah lindungi kita dari perkara ini... Nsyaallah, dengan rahimNYA berdoa agar kita ditempatkan di Syurga. amin~~~

Ad-Dien said...

Assalamualaikum..sekadar tinggalkan jejak ringkas,asif x jumpa shout box..

perkongsian yg bermanfaat buat semua,moga thabat dalam penulisan bermanfaat, insyaAllah..

Alhamdulillah dan tahniah (^_^)

BaiTiL a'tiQa said...

Ad-dien:-
Waalaikumussalam...
Nsyaallah shoutbox on ur rite...
Alhamdulillah, sama - sama beroleh manfaat...

"Niat kerana Allah"

Al - Mu'allim said...

salam 'alaik

Lama tak berkunjung di sini.
itulah yang kita takutkan. amal banyak akhirnya muflis di akhirat.

Muflis sering disinonimkan dengan hilang harta sedagnkan nabi kata muflis itu orang yang hilang amal di akhirat kerana membayar kezaliman kepada orng lain, selepas habis amalan, dosa orang yang dizalimi pula dicampak ke atas nya.

moga kita dijauhkan dari menjadi muflis

fuad ansari said...

Bak kata pepatah:
Biar papa di dunia (dek kerana banyaknya berkorban untuk agama), asal bergaya di akhirat..(",)

BaiTiL a'tiQa said...

Al-Muallim:-
Slmalyka aidan,
Syukran untuk perkongsian,
Janganlah kita menjadi sebahagian mereka yang menzalimi itu.
amin~~~


Fuad Ansari:-
~~Seronok dengar pepatah ni~~ (",)

Anak Pendang Sekeluarga said...

bagus ntry ni,peringat utk diri sy...doakan sy...

BaiTiL a'tiQa said...

Anak Pendang Sekeluarga:-
Syukran...
Moga beroleh manfaat bersama...
Insyaallah taala, amin~~~

Bijen M. said...

Ada satu orang Bandung cerita.
Solat kalau tak sempurna, kita boleh tampung dengan solat sunat.
Puasa kalau tak sempurna, kita boleh tampung dengan puasa sunat.
Tapi kalau iman tak sempurna, kita tak boleh tampung.
Kalau bawa iman sebesar dunia pun tapi kalau berlubang-lubang, tak ada maknanya.
Tapi kalau bawa iman sebesar zarah tapi sempurna, lebih baik dari dari dunia dan seisinya.

BaiTiL a'tiQa said...

Bijen M:-
Syukran...
Allahu Akhbar!
Pemurahnya Allah...
Nilai iman sebesar zarah, harganya syurga seluas 10kali dunia...

serban said...

Mencari kenikmatan dunia juga kelangsungan dan kemuncak nikmat di akhirat kelak. Bersama iman yang sempurna. Qa, x menjadi 1 kesalahan jika kita pilih untuk membimbing berbanding mencari pembimbing. Asalkan matlamat menuju Allah.

BaiTiL a'tiQa said...

Serban:-
Masyaallah...

"Tidaklah aku bertukar fikiran dengan seseorang melainkan aku ingin agar diberikan pertolongan & semoga dia sentiasa dipelihara Allah"

Syukran... Insyaallah, Allah telah aturkan segalanya...

hitammanis said...

...saling ingat-mengingati sesama ummah mmg amat dituntut. terima kasih di atas peringatan yg diberikan......

BaiTiL a'tiQa said...

hitammanis:-
sama2 kasih...
Nsyaallah, saling mengingati kerana Allah...

نور توفيقا said...

Kalaulah iman ni boleh ukur macam ukur body temperature pakai termometer, malu rasanya nak ukur iman sendiri setiap hari:'(

p/s: Everytime ingat tentang Nabi Ibrahim, mesti imagine one man with almost all the strength and masculinity, inside- out....

D - yana 7879 said...

Jalan - jalan bc n3.....

BaiTiL a'tiQa said...

نور توفيقا:-
Syukran perkongsian....

Angin adalah satu perkara yg tidak nampak.... Tapi kita boleh tahu tanda2nya.... Kuatnya lalang bergerak menandakan kuatnya angin bertiup...

Begitu juga iman, banyaknya amal menandakan tingginya iman.....

Insyaallah... sama2 kita usaha tingkatkan iman & amal...


D-Yana7879:-
Syukran...

Syed Ahmad Fathi said...

Biar papa di dunia jgn papa di akhirat.

BaiTiL a'tiQa said...

Syed Ahmad Fathi:-
Semoga Allah pelihara kita....
Dijauhkan dari kepapaan....
Insyaallah...

blackcardomompods said...

Assalamualaikum

Peringatan yg baik sb kdg2 iman prlu di cuci utk menyusur jln ke syurga.

Re:: tq sebab melawat rumah saya,saya linkkan your blog in my list,okay!

BaiTiL a'tiQa said...

blackcardomompods:-
Waalaikumussalam...
Syukran... Moga thabat dijalanNya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...