Saturday, January 28, 2012

SapRaH


Assalamualaikum.. Apa khabar semua? Mudah - mudahan sihat semuanya. Alhamdulillah untuk semua nikmatNya. Tak lama lagi anak jiran saya, Maulana Amin akan melangsungkan perkahwinan. Setelah sekian lama tak ada kenduri di kawasan kejiranan saya. Teruja pula. Tak lupa sahabat madrasah sg. Badak, Aina yang juga akan berkahwin bulan 2 ni. Mudah - mudahan Allah permudahkan semua urusan kalian. 

Buat sahabat madrasah sg. Salan, Jannah Cik Din alhamdulillah selamat da awak jadi ustazah budak2 hafizah kat j.11. Jaga 2 orang adik sepupu iqa yang baru masuk minggu lepas na. Tak mau garang - garang. :-) kemetot  lagi budak berdua tu. Hee~~~ 


 Saprah.

 Penggunaan saprah. Alas yang digunakan ketika makan. Semua tahukan... Tak perlu diulas panjang2. Apa yang dapat saya lihat, kebanyakkan dari kita kelihatannya kurang mengambil berat mengenai sunnah yang satu ini. Benda yang senang ini pun jadi susah. Yelah! Susah kerana bila kita buat kita dapat pahala... Kan? Sebenarnya kalau tak mampu (malas) nak beli kain yang duk elok - elok, guna kain perca cantum - cantum sikit da boleh jadi saprah. Tapi kalau dapat sediakan yang elok, khas untuk itu.. Alhamdulillah. 


Beriya.

Kebiasaan saya di rumah memang makan atas saprah. No kerusi wa meja. Bila masuk kolej belajar dunia ni, lagi ramai jumpa dengan orang. Macam - macam jenis. Termasuklah bila ada yang tengok tiap - tiap kali makan mesti nak pakai saprah. Muncul cakap - cakap yang indah. 'Bersih' gila iqa, asal makan je nak lapik, asal makan je beriya nak lapik. Ceh! Siap menyindir. Hee~~~ Nak didik hati, tayang gigi. Takpe2 dyorang ni tak tau. Tak pun dyorang lupa,, yang ni sunnah nabi. (macam menyindir balik la pulak) ^^,  


Tegas.

Mengimbau kembali macam mana tegasnya atuk berkaitan saprah ni. 'hang kalau tak dak saprah, toksah duk makan. Nak makan p cari nuh'.. Uk! Pedas tu. Ingat lagi time tun dr.m umum penggunaan ppsmi, atuk menyahut seruan kerajaan tu. 24 jam speaking. Dengan nenek sekali kene kerah speaking. Hee~~~ Balik kampung, muzakarah semua wajib omputih. Takut jugak nak duk dekat2 atuk. Takut diputus. ^^, Isk3 memang tegas!



 (^_^)y :- "Bila paper iqa buat alas, terlebih rajin nak baca berita plus cerita.... Ek! " o_O  


 Published with Blogger-droid v2.0.4

27 comments:

~kueh~ said...

salam.
amboi..bz nyer kemas brg2 utk esok, smpy xangkat cl..:P hehe.

pasni kena hampaq seprah slalu la..
kalau 'toke' dtg nak mkn, xde la kena pky tisu nkl lap2..he2.

"bismillahi fisabilillah"--> doa utk buang sisa mknan ats saprah kn?:)

see u soon wit a new look!^^,

Ad-Dien said...

J.11 tu jengka 11 ke??duk pahang kee?

saprah tu apa yek..ana tak familiar , mungkin kenal dengan nama lain..wallahua'lam..

p/s- menanti apa yang enti tulis kelmarin? :)

jemput ke blog untuk menambah ilmu

zuhey said...

Gaya & retorik penulisan yang semakin berfungsi dan berkesan.. Moga terus berjuang bersama legasi Hasan bin Tsabit r.a. Aiwah.

mhafiz_ydin said...

Fadhilat saprah - menghindarkan kepapaan/kefakiran.

Sama2.. memang paper selalu jadi mangsa. Murah, senang.. lepas habis terus bungkus sekali sisa dan buang. dan yang penting, x yah basuh. haha..

fuad ansari said...

Ramli punya anak kalau makan, saprahnya sorang2 je pun dah sebesar tilam single.. itu pun Ramli ingat nak besarkan lagi macam besar tilam double.. ye lah kan, lain macam tahap bersepahnya tu..

kalau ustazah iqa ada, silap2 ustazah iqa pun tak sanggup nak makan kat sebelah anak Ramli.. (",)

p/s: Agama Islam telah ajar ummatnya tentang seluruh kehidupan.. dari sebesar2 perkara, sehingga sekecil2 perkara..

keyra said...

Published with Blogger-droid v2.0.4 ????

apekah maksudnye tu rumahtua?? huhuhu

Angah said...

Alhamdulillah,n3 yg ckup mnfaat dri yg mmbce ni..

Thnk Baitil Atiqa...^^
cm Iqa ckap,bnda yg snang pun jdi sush..huhu

tp insyaAllah akn ddik hti ni supya rngankn bdn wt sunnah Nabi SAW...hehe
(^_^)

Wani said...

Na!swet giler blog ko.alhamdulillah dapat makan pakai saprah.tambah lagi makan pakai dulang.lagi tip top maaa.lu aq ingat ko dgn m.amin tue.ngeh4

Abd Razak said...

Assalamualaikum..:)

Moga RT sihat hendaknya dengan izin~Nya..

Kain saprah kami di sini biasanya panjang-panjang. Kalau enti pernah ke Madinah di bulan puasa pasti dapat tengok saprahnya panjang, cuma ianya plastik yang dibuat khas untuk alas makan ketika berbuka puasa di Masjid Nabawi..

**Tengah musafir ni ana pun guna Blogger-Droid..:)

RuMaH TuA said...

Kueh:-

Salam 2...
Hee... Semangat betul iqa... Tak adala... Bz menghitung hari nak balik ke rumah semula...
Alhamdulillah... Tunggu ku bawak saprah merah dari taiping... Senang!

Tutup saprah ikut penjuru berlawanan baca hamdan kasiran mubarokan fih, kemudian buang tulang atau sisa sambil menyebut fi sabilillah...

Sama - sama amal sunnah. Moga Allah kasih. o_O

RuMaH TuA said...

Ad - Dien:-

Ya... J.11 tu jengka 11. Dan saya juga duk pahang.
Erm,,, panggil apa ye... Panggil seprah kot. Alas ketika makan. Wallhua'lam.

Allah en. Addien, saya pun tak dapat nak detect yang mana saya tls menanti... :-(

Insyaallah. Saya selalu ke wadi, cuma perlu masa panjang krn perlu pada penelitian. Tak bole sekadar baca2.

Moga Allah kasih.


Zuhey:-

Saya menulis kerana minat walau kuramg bakat. Allah... Keindahan ketajaman kalam hassan bin thabit terlalu baik sehingga dapat menyemarak semangat yang lain untuk berjuang atas nama islam, dapat menambah kecintaan pada rasulullah dengan gaya puitisnya. Jarang2 org komen guna arab ammi. :-)

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Mhafiz_ydin:-

Jzkk.

Bila paper saya buat lapik, sekecik2 berita pun baca. Patutnya tym makan cakap perkara iman. Isk3 btw, part tak payah basuh tu macam kene la... :-)

Moga Allah kasih.


Fuad Ansari:-

Insyaallah... Iqa bersedia duk tepi anak ramli sebab nak belajar kasihi kanak2, moga2 dapat hakikat ikram. Tak gitu? Beli yang bidang 60. :-)

Islam is the way of life... o_O

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Keyra:-

cik mek keyra ey...
Yang paling kecik 2 yg awak nampak... :-)

Moga Allah kasih. o_O


Angah:-

Semuanya datang dari Dia.
Alhamdulillah....

Sama2 cik ila,,
Yela,,, kadang2 benda palimg mudah nabi ajar macam angkat kayu sugi pun tak ramai yang buat. Padahal ringan je... Kan.. :-)

Moga Allah kasih. o_O

SyaheeDah said...

sangat indah bila sentiasa ingat utk mengaitkan sesuatu dgn sunnah..bernilai ibadah^__^

teringat kat ma, klu msj suka gune bi.hehe

'beriya'-kebesaran Allah depan mata, didik kita melalui org lain. sama ada kita nak sedar @ mgkn buat2 tak sedar,huu.

*dulu tgk ada plstik putih kt msjd nbwi & msjdilhrm, ingtkn sj hampar tkut lantai kotor. zaman 'muda2' gtu la,pk logik. nasib baik tak hmpar sprh lain, takut2 plstik tu kotor,hehe

RuMaH TuA said...

Wani:-

Salam tak de? Hee...
Amboi3 makin lawas nampak sekarang, tak pakai insuran ka?
Blog ni swet pasal tuan blog dia swet tau. Jangan jeles. :-P dengar2 orang tu pun dirisik en.maulana... Tak habaq pun... Tunggu nc minyak ni. :-)

Moga Allah permudah urusan.



Abd razak:-

Waalaikumussalam,,
Alhamdulillah saya sihat.
Syukran untuk perkongsian. Ermm,, kalau kat umah saya yang petak2 kecik banyak... Yang panjang2 untuk jamuan ke... Tapi kalau kat umah atuk, semua saiz ada... Banyak! :-)

Musafir ke mana? o_O

Moga Allah kasih.

Ad-Dien said...

ohh begitu...saya tak cakap pun sy duduk di pahang...kenal kah? :D,

syukran atas kunjungan ke WADi, moga ia menjadibahan bacaan bermanfaat dari kalam kibarul ulama' :)

RuMaH TuA said...

Syaheedah:-

Seindah aturanNya... :-)
Mesti la msg guna bi pasal anak dia 'omputih'... Hee.. o_O

Moga Allah sedarkan iqa yang selalu je tak sedar. Huhu..

Bez2. Iqa belum ad rzki ke sana. Selalu je ad kekangan. Mudah2an Allah beri peluang sebelum kesempitan datang. o_O

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Ad-dien:-

Maaf. Bukan macam 2. Saya maksudkan saya juga d phg d samping j.11 yg saya tulis. :-) saya kenal admin wadi yang kaya penulisan ilmiah.

Moga Allah kasih.

Anak Pendang Sekeluarga said...

saprah ini paling penting utk kebersihan dan utk elakan makanan atau sisa2 makanan dari jatuh ke tmpat kotor sebenarnya..

surat khabar juga boleh dijadikan saprah...

RuMaH TuA said...

Anak pendang sekeluarga:-

Jzkk.
Kat kolej ni, duk guna paper jela tym makan...

Moga Allak kasih.

penchacaiz said...

ustaz bgtau time 1st time kuar dulu bahwa makan tanpa saprah mewarisi kepapaan..

salah 1 sunnah nabi saw, nabi akan mengelap mulutnya yg mulia pada saprah setelah selesai makan.

Adibah Ishak said...

assalamualaikum.

kak rumah tua..kalau ada yg menyindir, terangkan lah kpd mereka mengapa..kadang2 mereka sebenarnye mungkin tak tahu itu salah satu sunnah nabi..

jujur sy sebenarnye baru tahu setelah baca entri nie.. ^-^v

Nordin said...

Assalamualaikum. Kawan saya selalu ajak makan pakai saprah. Rupa2nya sunnah Nabi rupanya. Huhu, terasa jahil pulak tiba2

RuMaH TuA said...

penchacaiz:-

Jzkk untuk sedikit perkongsian. Tapi bermakna. Sama2 kita beramal.

"Tak mau tinggal2 saprah"



Adibah Ishak:-

waalaikumussalam,,,
Syukran2 ya Allah mengingatkan akak yang silap ni.
Nsyaallah, sama2 amal & sampaikan.

"Budak jujur (^-^)"

RuMaH TuA said...

Nordin:-

Waalaikumussalam,,,

Jom2 kita amalkan.
Dulu tak tahu, sekarang dah tahu...
(^_~)

"Moga Allah kasih"

C'Jai said...

teringat dulu2...makan bersila selalu guna seprah(sebutan loghat pahang).... Kome pun anak jengka juge... J 13..... :))

RuMaH TuA said...

c'jai:-

Selamat beramal. Insyaallah, ada keberkatannya.

Moga Allah kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...