Thursday, November 29, 2012

.:: StOrY MoRy ::.


Assalamualaikum...

Moga sihat-sihat semuanya.

Selamat untuk semua perkara yang baik-baik.

-----------------------------------------------

Keperluan.

Firman Allah,

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنْتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّهِ
Maksudnya: "Hai manusia, kamulah yang sentiasa berhajat kepada Allah."
(Al-Fatir: 15)

Kita manusia.
Kita berhajat pada Allah.
Allah tidak berhajat kepada kita.

-----------------------------------------------

Bertambahnya usia,
Berkuranglah masa,
Bertambahnya kerja,
Berkuranglah tenaga.


Maka,
Carilah pahala,
Sebelum saat tiba,
Dipanggilnya kita,
Kembali pada Dia.

-----------------------------------------------

Blog RuMaH TuA.

Makin menjadi-jadi sekarang owner blog ni.
Sebulan sekali update.
Macam nak tak nak je.
Suka-suka hati dia.
Ada bulan tak update pun.


-----------------------------------------------

Pecinta.

Orang yang cinta Allah.
Pasti akan dicintai mereka-mereka
yang turut mencintai Allah.
Wah!
Hidup dalam cinta.
Dikelilingi cinta-cinta.
Cinta bermakna.
Cinta ke syurga...

Firman Allah,
وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ
Maksudnya: "Adapun orang-orang beriman sangat cinta kepada Allah"
(Al-Baqarah: 165)

-----------------------------------------------

Guru Pelatih.

Ada someone cakap,
aik! Belum jadi cikgu pun da banyak cuti?
Asyik cuti. cuti. cuti.
Yela awak-awak...
Bukan mengajar je kene ada latihan.
Cuti pun kene berlatih jugak.
Takut nanti tak biasa cuti banyak.
Hik. Hik. Hik.
Tak baik berdengki tau.


-----------------------------------------------

Masa cuti.

Awal-awal cuti da dapat warning.
Dari Umi. Dari Abah.
Kuliah je cuti. Yang lain tak cuti.
Hee~~  (sengih)
Faham & faham.


-----------------------------------------------

Style.

Awak ada style.
Saya pun ada style.
Style awak & saya mesti ikut syarat style Dia.

Ada beberapa follower RuMaH TuA,
suka & follow style saya.
Tak perlu minta permission ya.
 Kerana,
Tak mengapa,
asal petik yang baik-baik sahaja.

Saya juga kata,
jangan lupa,
kita sama-sama nak follow style Baginda..

-----------------------------------------------




(^____^) y :- "Sedar! Aku juga sebahagian dari tanda kebesaranNya"

Ditulis di,

43 comments:

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Moga Allah kurniakan kebaikan yang banyak buatmu...aamiin

Iman dan taqwa yang selalu dilaung-laungkan itu hakikat dan inti pati sebenarnya adalah cinta ALLAH.

Selamat bercuti..:)

PeRdU cINta said...

Assalammualaikum,,berubah dan mengubah kepada galur kebaikkan satu kunci jihad..sama sama kita merialisasi ajaran dan sunnah Baginda Rasulullah SAW..

Egg Head said...

so mcm mana bila ....bila hati telah dilamun cinta.....
makan x kenyang....
tido x lena...
mandi x basah....
nasib baik....x tinggal usaha agama....

woha2x....baru tau,begini hebat penangan cinta...woha2x

i hate this feeling...

Fauziah Mohamad said...

Rindunya tulisan di Rumah Tua...

RuMaH TuA said...

Abd Razak:-

Waalaikumussalam..

Amin. Amin. Amin ya Allah.

يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ
"suatu kaum yang Allah mencintai mereka dan mereka pun mencintai-Nya"

Al-Maidah: 54

Jzkk.

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Perdu Cinta:-

Waalaikumussalam...

Hidup tanpa perjuangan ibarat hidup dalam keaiban.

Insyaallah. (^___^)

Moga Allah kasih dirimu.

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلا تَكْفُرُونِ

"Maka, ingatlah kamu kepada-Ku nescaya Aku ingat (pula) kepadamu, dan berterima kasihlah kepada-Ku, dan janganlah kamu menyangkal (nikmat)-Ku."

Al-Baqarah: 152

-------

Hopefully cinta ini buat 'dia' yang melabuhkan cintanya pada Allah.
An-nikah. Sesuci fitrah. (^_^)


Moga Allah kasih dirimu.

RuMaH TuA said...

Fauziah Mohamad:-

Sungguh ke ni kak Gee...
Heee~~~~
(^___^)y -senyum melebar-

Moga Allah kasih dirimu.

Egg Head said...

huhuhu...insyallah..doa karo..
untuk hamba yg lemah nie....

nie la sbbnya..
bila mata x dapat nak jaga....
pandangan tak nak tundukkan.......
dari mata turun ke hati...
hati x dapat jaga....
iman pun rosak sama...
btul la kata baginda...
wanita fitnah terbesar bg lelaki...
bila nak kena....
baru menyesal....

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Insyaallah.
Moga Allah permudahkan jalan.
Amin.

Bunyinya macam menyesal 'jatuh cinta'.
Tak berani nak sebut lebih2.
Dengan cinta boleh jadi dosa.
Dengan cinta juga boleh jadi pahala.
Tapi mesti nak kene pada jalan dia.

Sedih sebab berhalangan? Minta dengan Dia. Pembuka jalan.

Egg Head said...

insyallah....

bunyi mcm menyesal....
memang agak menyesal la gak...
ingat nak focus to dakwah n study....
but y yg ketiga nie datang....
ni ujian bukan keperluan...

bukan sedih sbb berhalangan,tp sedih jatuh cinta pada mahkluk yg bernama wanita....pada masa nie...woha2x..:(


RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Allah ada...
Tanya DIA,
ini keperluan atau ujian.

^^,

Egg Head said...

insyallah...

doa karo....

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Insyaallah.

Shauqatul Iman(Bintu Abdullah Khairi) said...

moga Allah meredhaimu jua..:)
~fastabiqul khoirot~

RuMaH TuA said...

Shauqatul Iman:-

Amin. AMin. Amin ya Allah.

(^___^)y

~kueh~ said...

qa!
doa karo utk aku jugak!!
hehehe:P

byk sgt story mori ko...
xtaw nk komen y mana..:)
anyway,
DONT stop bloging ok?

LUV U fillah :*

emm..
xdpt jdik 1st komen:(

#thelagidanlagi said...

kembali lagi . penuh targib :D

SyaheeDah said...

assalamualaikum..sahabat...

berblogging, berlatih, belajar, berstyle, bercuti, bercinta..?? erkk..

^_^..hidup indah dengan 'cinta' al-Haq

"semua kebaikan terletak dalam dua kalimat; mengagungkan perintah Allah dan mengasihi semua manusia".
-qaul ba'dh ulama

rindu-rinduan RT juga..
barakallahufiik(",)

NorFarahin@aien said...

Salam iqaa...: )

cam kueh
byk sgt story mori ny...
xtaw nk komen y mana daa..
pe pun arap2 iqa baek2 aje wlau d maner brade yee
: )


jp, nk komen sket laa sal cinta
hee
bcerita ttg cinta..
tapi pada shbt juga cinta kannn
syggg shbt2 sy nih...tmsuk iqa..
rasa bersyukur dikelilingi teman-teman yang baik sangat seperti korang semua.
smoga dri ini yang tidak cukup baik ini,
dpt belajar dari korang semua yang baik disekelilingku.
: )

#jom kawen qaa..let's increase our ummah...ehhhh..guraw jee qaa..bab cinta, kawen..cpt jeee an..hee : P

Angah said...

Salam...

Rumah Tua:

.......

*xthu da nk komen pe, tpi tergelak dgn bce komen2 dowang2 ni seme,hehehe (*_*)

pe pun, perkongsian itu baik ditambah lg dgn perkongsian ilmu yg memanfaatkn sesame kite...^_^

manusia, byk cilap tpi seringkali xsedar so manusia ni perlukn org len untuk tgur pe cilap dia, kan?kan?

anyway, cayang Iqa + suke blog iqa = In Shaa Allah diri ini betmbah baik, hehehehe

fuad ansari said...

Dari Umi. Dari Abah.
Kuliah je cuti. Yang lain tak cuti.
Ada masa, Allah Bagi Cuti.. (",)

p/s: tersenyum membaca komen2 tuan jabbar (egg head).. tambahan pula, iqa pandai menjawab komen2 tu.. (",)

moga Allah kasih... (",)

cerita best said...

pakjoe dh mula suka baca blog nie best dan mcam2 blh tau hahaha

RuMaH TuA said...

kueh:-

ku!
Insyaallah sayang.
^^,

Banyakla story mory nye...
Sebab lama tak berupdate n3...
Hee~~~

Ehem!
Yela, org tu mana sempat nak jd 1st komentar.
Biji nege. Hee~~
*kim salam mak abah. Habaq dari iqa terchenta.

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Thelagidanlagi:-

Tang targhib tu sikit sangat.
Yang 0_0 lagi banyak. Isk3

Moga Allah kasih. (^___^)

RuMaH TuA said...

Syaheedah:-

Waalaikumussalam...

Bercinta-minta gitu. Hik3
Cinta tanpa meninggalkan kita selamanya hanya dari DIA.

"Taat perintah Allah. Amal sunnah Baginda"

Moga Allah kasih dirimu sahabatku.

RuMaH TuA said...

NorFarahin@Aien:-

Salam cik Ain...

Hee~~~
Itula ain.
Iqa ni kalau tak tulis, x langsung.
Kalau da ad peluang tulis, sampai tak cukup perenggan. Kih3

Alhamdulillah.
Sayang sahabat2.
Sayang Ain.
Bersyukur ada teman sebaik & sekelakar dirimu.

#jom-jom... Hee~~~ :P

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Angah:-

Salam akak cumil!

Hee~~
Pandai dyorang komen, sampai tergelak cik ila kita ni...

Sure.
Belajar berlapang dada menerima teguran dari sahabat.

Waa... Syukenye...
Ila suka blog iqa. Hik3
Petik mana yang baik kerana yg baik2 itu dari Allah.

Iqa lagi sayang ila dari ila sayang iqa. (Opss t ada yang dengki :P)

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Fuad Ansari:-

Satu saat t, selama2nya Allah akan bagi cuti. Allah... takut memikirkan destinasi percutian mana yang bakal dilalui.

ps:- Yelah, orang tu mak jauh en. Fuad. Takut jugak kita jadi ketam mengajar anaknya. Hik3
Serba tak kena. Tak pandai bercinta2 yg 'itu' tu. ^^,

Moga Allah kasih. (^___^)

RuMaH TuA said...

ceritabest:-

Hari tu tak suka la blog ni...
(^_^)

Moga Allah kasih.

Egg Head said...

woha2x....
adei...en fuad pun terperasan gak ka......

ada kesan ka bila mak jauh?

apa pun tima kasi.....atas nasihat...

RuMaH TuA said...

Egg head :-

Tanya pada diri.
Mak jauh ada kesan?:-D

Nasihat orang tua2.

RuMaH TuA said...

Egg head :-

Tanya pada diri.
Mak jauh ada kesan?:-D

Nasihat orang tua2.

Egg Head said...

bila tanya pada diri....
diri berkata "ya,terkesan sangat"

nasihat org yang perasan tua kot...huhuhu....kena panggil nenek tua nie,bole kan?

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Hari ini, tua dijadikan syarat untuk memberi nasihat. Biarlah menjadi yang tua. :)

"Atuk pun bole."

Egg Head said...
This comment has been removed by the author.
RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Ok...
No more answer.
You win. :)

C'Jai said...

kita sama-sama follow style Baginda..Ikut SUNNAH..

RuMaH TuA said...

c'jai :-

Ya... :-)
itu style terbaik...

Anis said...

cuti y mguji keimanan, peperangan dgn hawa nafsu :)

RuMaH TuA said...

Anis:-

Berfikir dua tiga kali saat membaca tulisan yang ini. Hee~~~

Moga ALlah kasih.

mselim3 said...

assalammualikum....ziarah sini tgk member lama...moga sihat2 selau dan happy selalu di samping keluarga tercinta.

mselim3

RuMaH TuA said...

mselim3:-

Waalaikumussalam...
Amin. Amin. Amin ya Allah.
terima kasih kerana sudi ziarah sini. Datang lagi na.
Moga Allah pelihara kamu dan keluarga.
Hapy selalu. (^__^)y

Moga Allah kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...