Thursday, February 14, 2013

.:: KoNgSi CeRiTa ::.


Assalamualaikum...

Apa khabar? 
Semoga semuanya sihat dan bertambah sihat.
Sihat untuk beramal.
(^_^)y

---------------------------------

Jika ingin kemuliaan yang tidak akan habis,
maka carilah kemuliaan dengan
kemuliaan yang tak pernah menipis.

--------------------------------

Special For.
Terima kasih yang sangat kasih buat sini!
Luv u so much ila~~
Suka sangat-sangat...
(^_______^)y
----------------------------------

Cerita lebih kurang.

----------------------------------

Bas penuh.

2 minggu lepas punya cerita...
Naik satu bas ting tong.
Satu je la takkan dua sekali.
Oh no!
Naik-naik je bas sepenuh-penuhnya manusia.
Padat & penuh.


Tak ada rezeki la nak duduk untuk
merehatkan kaki yang sedia lenguh.
T__T
Dengan muka yang sedih org nampak ke heh3
Toleh la kiri ke kanan.
Penuh dengan budak-budak muda je.
Alahai, brutal pulak.
Ujian lagi.


Yelah, kalau yang pernah naik mesti tau.
Mana nak berdiri lagi.
Nak paut pemegang lagi.
Dengan tak nak berselisih dengan
orang yang tak sepatutnya.
Macam-macam la. geleng kepala.

----------------------------------

Unsur saspen.

Tiba-tiba terasa-rasa ada orang
goyang-goyang my handbag.
Erm... Ketar jugak.


"Makwe, aok duduk lah
Kang ada lak yang terselak tudung,
terselak purdah pulak.
Tak pasal-pasal rezeki pakwe."
(dia dengan muka tersengih-sengih sambil angkat kening)

--------------------------------

Nak o xnak.

Mata masih menjeling.
Otak duk fikir-fikir.
'Betul ke bole duduk ni'
Hati pulak duk cakap-cakap.
'rezeki jangan ditolak'

Ok. Duduk.
Alhamdulillah kat situ.
Kaki pun boleh tersenyum da.
^___^

--------------------------------

Dalam hati ada taman.

Dalam duk duduk-duduk tu.
Terfikir-fikir.
Tak baik betul hati ni.
Waktu mula nampak diorang.
Macam-macam andaian.
Semua yang negatif pulak tu.

Tiba-tiba...

"Nampak je brutal kak, dalam hati ada taman nih"
(ada sound effect)

Ek#%^
Macam diorang tau-tau je.
Hik Hik Hik.

---------------------------------

Iqa oh Iqa.

Hati mau bersih la kawan.
Jangan banyak sangka buruk.

Yelah.
Budak muda tshirt hitam skull.
Seluar style rabak.
Pun care tentang aurat awak.
Takut terselak melak.

Doa untukmu,
Moga Allah kasih.
(^________^)


(^__^)y :- "Alangkah indahnya cuti"


Ditulis di,

26 comments:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah,,seperti mana kita berusaha memelihara aurat,akhlak dan agama Allah,,seperti itu juga Alah datangkan bantuan kepada kita hambanya..moga Allah kasih kita semua,,

Chic Na said...

berbaik sangka selalu.

harap awak sihat. :)

Egg Head said...

Don't judge book by its cover...

Mak cik rumah tua...
sangka la baik...
sama2 belajar...

tgk baik org...
tgk buruk kita...

jadi mcm lebah...
jgn jadi mcm lalat...

#tergelak baca entry mak cik...lawak pun banyak n nasihat pun ada...woha2x...

#moga mak cik istiqamah...okai.

#org kata yg rare tu yg mahal

KY said...

Assalamualaikum...

itulahkan, kita ni kadang2 suka menilai orang tanpa mengenali..buruk sangka tu memang sikap mazmumah..kena buang jauh2kan? Alhamdulillah...masih ada yg prihatin

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Moga Ustazah sihat hendaknya dengan izin~Nya...aamiin

Begitulah hikmahnya bila kita menjaga perintah Allah, dalam keadaan apa pun Dia akan menurunkan pertolongan.

Moga Allah kasih dirimu..

:)

RuMaH TuA said...

Perducinta:-

Mudah-mudahan saat kesusahan tidak pernah menyalahkan taqdir sehingga Allah menarik segala nikmat terbaik yang dikurniakan.

Amin. Amin. AMin ya Allah.

Erm... Akak nama azura? ^^,

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Chic Na:-

Mohon doanya.
Insyaallah.

Alhamdulillah, ni duk semakin sihat pulak. Hee~~~

Moga Allah kasih dirimu. ^^,

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Itula.
Mata tak digunakan sebaiknya untuk melihat kebaikan orang.
Mohon doanya.

Errkk... Tapikan...
Lepas ni kalau jumpa lagi yg macam tu, takut tetap ada... Walau belajar2 sangka baik pada mereka.
Hee~~~

Amin. Amin. Amin ya Allah.

#baiklah anak oi..

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

KY:-

Waalaikumussalam...

(^___^)y
Betul la sangat... Isk3
Kadang tu dengan sekali pandangan bersama berbagai-bagai tafsiran.

Mohon doanya. :)

Moga Allah kasih dirimu.

RuMaH TuA said...

Abd Razak:-

Waalaikumussalam...

Amin. AMin. Amin ya Allah.

Moga dirimu juga dikurniakan kesihatan terbaik dariNya.

Mudah-mudahan. Boleh jadi peringatan buat diri yang ada sedikit prasangka buat mereka yang suka bergaya dan beraksi ganas.
Alahai... Tambah tingkahnya tak dapat diduga.

Mohon doa untuk setiap pertolongan dan bantuan Allah.

(^__^)

Moga Allah kasih dirimu.

qalbunsaleem said...

nice to visit and read your blog...

RuMaH TuA said...

qalbunsaleem:-

Jzkk. :)

Fauziah Mohamad said...

indahnya, bila kita betul2 nak jadi baik,Allah mesti tolong, namun terkadang tersasar hati ni, tp Allah ingatkan balik, syukur sangat kerana Allah sentiasa mengingatkan kita.

Fauziah Mohamad said...

kadang2 orang yang kita tgk macam kebanyakan sahaja tu yg menyenangkan kita...dugaan sungguh

RuMaH TuA said...

Fauziah Mohamad:-

Allah sebaik-baik penjaga.
Allah juga adalah yg terhampir dengan kita. Dimana-mana. ^^,

Hee~~~
Yang semacam tu kadang tak banyak macam. Yang nampak tak bermacam-macam banyak sangat macam nye...

^___^

Moga Allah kasih kak Gee~~~

MystoryPic said...

ahahaha.... sebab tu la kan org cakap 'jgn menilai buku dari kulitnya'

Angah said...

Salam cayang Iqa...

Alhamdulillah, satu lagi entry yang menasihati hati ini..hehe

Betullah, kengkadang kite akan terdetik juga pemikiran -ve sebelum yg +ve..T__T
lagi teruk jika merasakan diri ini lebih baik, lebih bagus, lebihla segala apa juanye dari orang lain ,Nauzubillah..T__T

tapi Alhamdulillah, Allah tak panjangkan yang -ve tu, Allah tak lebarkan prasangka tu, Allah tunjukkan yang sebenar supaya kite tidak tersasar...Allahu Akbar!

anyways, terima kasih Allah..terima kasih banyak2 sebab jaga Baitil Atiqa selalu <3

^_____^

~cik atin~ said...

hujung minggu pulang ke rumah.
berjumpa pula bab nyonya.
buruk sangka sifat mazmumah
same samelah kita memjauhinya

(^_~)

fuad ansari said...

cerita naik bas ni.. sy teringat zaman belajar dulu...

masa motor hilang... kena naik bas lepas kuliah.. punyalah berhimpit2, sampai sy pulak yg takut naik bas... yelahkan, lelaki kan golongan minoriti.. naik kecut perut tgk golongan majoriti menunjukkan taring dalam mendominasi bas... (terpaksa tunggu trip last sebab nak tunggu lengang sikit).. (",)

moga Allah kasih.. (",)

nur naa'irah said...

salam..heheee..bila bace..senyum sorang2 pom ade..don't judge a book by it's cover...xperlah..sama2 kita igt tuk diri sendiri..:-)..sy nak tanye awk something boleh???tapi segan lak nak tnye through comment2 kat blog ni..:-)

RuMaH TuA said...

Mystorypic:-

Hee~~~~
Begitula hendaknya...

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Angah:-

Salam sayang buat ila...

Alhamdulillah kerana membaca.

Betul2~~~
Hati ni memang nakal...
Hik3

Tp kalau yg lebih baik, lebih bagus.
Nauzubillah.

Heee~~~~
Peringatan Allah beri cash.
Tak bertangguh.
Alhamdulillah disitu.

Terima kasih Allah.
Kerana Fadhila sahabat iqa.

(^______^) y <3

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

cik atin:-

Awal minggu duk hitung hari,
Hitung hari nak hujung minggu,
Buat cik atin dikasihi,
Jazakillah wa thank u...

(^___^)

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Fuad Ansari:-

Ehem!
Mengintai kenangan lalu...

Alhamdulillah...
Yg sepatutnya 'bertaring' tak menunjukkan taring...
(^__^)y

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

nur naa'irah:-

Salam...
Senyum baca n3 ni tanda senyu kat kite la...

Itula...
Peringatan buat diri. jangan memandai2.

Boleh tanya. Mesej sini. Insyaallah saya xtif. baitilatiqa@gmail.com.

(^___^)Y


Moga Allah kasih.

Dandan Diri said...

Salam,

bak kata pepatah

"Don't judge a book by its cover"

:)

dandandiri.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...