Sunday, May 14, 2017

Sofea: Hippopo Baby Spa



Assalamualaikum...
Apa khabar semua?
Harap sihat sejahtera.
Post hari ni just nak share our happy moment.

--------------------------

Hippopo Baby Spa & Wellness

Sewaktu mengandung, bila pulang ke kampung Melaka, Umi & baba akan ronda-ronda town.
So, ada satu kali tu umi jalan-jalan The Shore, Melaka Umi ternampak Hippopo Baby Spa ni. So umi pasang niat da, nanti umi bawak anak umi swimming & massage sini k. 
Dramatik sangat!


---------------------------

1st Time

Sebelum pergi, umi track dulu branch mana yang paling dekat. Alhamdulillah ada di Setia Wall Mall yang hanya 15min dari rumah weols. Terus inform baba.

Hippopo Baby Spa Setia Wall Mall

Then, umi, baba & sofea pergi buat kali pertama untuk buat appointment & tengok package yang ada. Kemudian buat terus member card. Senang!


Mula-mula umi ambil package utk 6 session je nak tengok sofea perform tak? hahaha.
Complete swim & massage. 6 session package pada masa tu on merdeka promo. So ada kurang sikit kot harga. Tak berapa perasan pulak umi.


Then, habis session ni, ada unlimited sessions dalam harga RM1700 je tak silap masa tu. Masa tu k. (sekarang harga cepat naik.)


1st time Ogos 2016. 
1st session Sofea September.2016

Sesi berikut-berikutnya dah tak ingat.

-------------------------------

Kebaikan untuk Baby.

- Meransang perkembangan otak bayi.
- Mengukuhkan hubungan parent-baby
- Meningkatkan keselesaan bayi.
- Baby lebih relax.
- Emosi baby lebih ceria & stabil. 
(kurangkan nangis kalau yg suka nangis)
-Kualiti tidur baby yang lebih baik.
-Fizikal yang lebih kuat.


--------------------------------

Suasana.

Therapists Hippopo Baby Spa menyambut kita dengan senyuman dari pintu masuk lagi tau.
Setiap kali appointment, umi akn pastikan sampai 5min lebih awal.

Then, bila sampai mereka akan cek nama & masa appointment.

Check suhu baby.
Kalau demam or batuk cannot la.

Baby yg baru vaccine dalam tempoh 3hari pon tak boleh.

Background muzik dalam spa tu pon very relaxing. Spa sangatlah!


---------------------------------
Warming Up.

Sebelum baby swimming, therapist akan buat exercise ringan untuk baby.
Lepas tu baru tukar swim diapers.


--------------------------------

Tub.

Kalau di Setia Walk ni ada private tub in a private room. 
Umi selalu booking private room (opkos tambah duit)

Gais, untuk bayi bawah 6bulan memang akan gunakan tub asing dengan suhu boleh laras.

Diz one adalah tub untuk baby 6bulan kebawah.

Untuk baby 6bulan ke atas, if uols tak guna private room, baby akan guna sharing tub. Dalam satu masa hanya 3baby je tak silap umi.


Sharing Tub ni bagus untuk baby nak berkawan.
Tapi kalau ada yg takut orang, pastu nangis dalam ni mmg sendula yang lain.

Jadi stress.
So far, Sofea sangat behave & enjoy all the sessions di Hippopo Baby Spa.

--------------------------------

Swimming.

Therapist yang entertain Sofea semua gugud.
They all cuba ceriakan baby & macam2la.
(dah namanya therapist kan.)

Dalam tub akan diletakkan colourful balls & macam2 jenis toys.
Dalam masa 25min tu, 

Sofea sangat excited setiap kali swimming.
1st time pergi pon dah perform. (5bulan)
Good job sayang!
hahaha


-------------------------------

Massage.

Well, imagine lepas penat swimming ada orang massage pulak.
So relaxing kan!

Tempat massage. Ada toys. Ada TV.

Sofea beri kerjasama sangat baik dengan semua therapist yang pernah entertain dia.
During massage session diorang akan pasang cerita kartun. Lagu kanak- kanak macam Didi & Friends.

---------------------------------

Bonding.

If Nana (datuk) ke Sri Petaling, Nani (nenek) pon join ke spa tgk sofea. Precious moment ever.
Kadang-kadang umi & sofea je berdua. Ngedate u! hahaha


--------------------------------

Gambar Kenangan.

Ni gambar-gambar 1st session. Sofea 5m.
Yang sesi-sesi lain xraban bergambaq da. gittew.


Sebelum tukar diapers.

Ambik mood dulu hokey!

Sewaktu therapist pakaikan neck float

1st time masuk tub ni umi yg excited. hahaha

Sofea steady je. Sis dont care. hehe
Anak umi sangat kan!

Tangan baba lettew.


Chak umi! Sofea sukala tu

Dat one is 1st therapist yg entertain sofea. Still umi tak ingat nama walaupun ini yg pertama. kikiki
Nampak tak? Sofea guna tub 6bulan kebawah masa ni.

Hah? Bez nya toy ni. Kenapa sofea xde lagi yg macam ni?
Dah selesai swimming time ni.
Ready nak massage.

Relax ye anak.
Umi perati je.

Ini kali dah tak kenal umi.
seronok kena urut2 manja.
Eh! Baba pon nak main-main ngan sofea.

Thank you!
Sofea tired but sooo happy.
Sofea sangat mengantuk.
Yelah dah main air kan.
Letak dalam stroller terus tidur.
Belum keluar dari spa lagi.

--------------------------------------

Video.

Video ni umi compilekan yang pergi dengan mami(mak sedara).
Bertiga je.
Umi. Mami. Sofea.
Dalam video ni time booking private room.





ps: nampaknya genre blog macam dah cacamarba. Diari si umi pon boleh. hahaha

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...