Saturday, October 6, 2012

.:: RinDu 01::.

Assalamualaikum...

Apa khabar semua? Moga-moga sihat dalam rahmatnya. 

----------------------------------------

Rindu. Rindu. Rindu.


Rindu untuk menulis di sini. 
Rindu untuk blogwalking. 
Rindu dengan awak-awak semua.
Rindu nak komen-komen.

----------------------------------------

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Alhamdulillah ada ruang untuk  menulis kembali.
Alhamdulillah ada peluang untuk kembali di sini.
Alhamdulillah masih ada yang sudi bertandang ke sini.

-----------------------------------------

Bercerita (Lapang sebelum sempit).

Insyaallah, cuba untuk bercerita melalui gambar tentang perjalanan sepanjang 2 bulan lebih yang menyebabkan RuMaH TuA ni tak berpenghuni. Setiap gambar mempunyai cerita yang tersendiri.


1. Program keluarga angkat Orang Asli Ulu Sungai, Raub Pahang.
Menziarahi rumah adik angkat.
Berbual tentang keluarga mereka.
Dapat keluarga angkat OA yang mementingkan pelajaran.
Tidak perlu memberi motivasi kerana diri yang termotivasi.
Hee~~~


2. Praktikum fasa 4 di SK Bandar Jerantut.
Beberapa hari sebelum hari raya, sibuk di sekolah menguruskan  Majlis Khatam Al-Quran .
Barisan belakang adalah murid-murid dari Pendidikan Khas.
Yang di hadapan pula murid tahun 6.
Alhamdulillah, Majlis berjalan lancar.


3. Ke Johor kerana beberapa urusan.
Singgah di Air Papan bermain layang-layang.
sungguh bertuah kerana orang yang mengambil gambar begitu pro sehingga
layang-layang tinggal ekornya.
Hee~~~

4. Sayang & Rindu umi.
Mencari menu terbaik. (konon2).


5. Berkhemah di Kuantan.
Seminggu di sini.
Campsite yang penuh dengan kenangan.
Bekal ketika mengajar anak murid nanti.
Hik3~~~

6. Ni antara gambar hujung minggu punya program, keluar.
Bersama sahabat, Syaheedah.
Juga sahabat sebelah kiri meja dalam kelas. Hee~~~
Cumil orangnya.


-------------------Bersambung-------------------


Saat dan Ketika.

Mencari kata-kata yang terbaik untuk dilontarkan kepada mereka-mereka yang sentiasa mengharap yang indah dari mulut ini walaupun semua sedari hakikat diri ini seorang manusia, seorang hamba, seorang yang hina. 

Jadi, mana mungkin yang indah-indah, yang paling baik akan terlahir, akan sentiasa terzahir dari diri ini. Fahami dan mengertilah, diri ini lebih hina dari kamu-kamu yang dimuliakan Allah. 



(^__^) :- "Mencintai Allah dan Rasul"


Ditulis di,

22 comments:

~kueh~ said...

yez!
akhirnya~~
xtaw nk komen ap sebab gmba ak xdek..:P
haha (gurau2)..

Rindu 02 bila pulak :)
ngee~~

RuMaH TuA said...

Kueh:-

Amboi...
Nak komen gamba dy je...
Rindu 02 o 3 baru ade kot...
Hee....~~~


Moga Allah kasih.

Danial_arif said...

eh pg kat ulu sungai erkk...baru je ari tu keluar 40 ari kat sane..dapat road semua kg org asli..best kat sne ade sungai hehe...sya iktiqaf tk jauh dari sekolah yg mnkin awk pergi tu..nnti jadi cikgu ke?bgus la tu... good luck ^_^..

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Ketahuilah, setiap diri kita hanya akan mendapat kedudukan mulia dan tinggi di sisi Allah Subhanahu wa Ta'ala, jika mengikuti (ittiba') sunnah Rasulullah ﷺ. Sebaliknya, kita akan diremehkan (kedudukan kita) dan dijauhkan dari Allah jika tidak mengikuti Rasulullah ﷺ.

Moga dirimu terpimpin dalam menyampaikan ilmu kepada anak bangsa...aamiin

RuMaH TuA said...

Danial Arif:-

Keluar kat kg org asli...
Ulu sungai ada lata lembik. Kan?
Kat situ ada kg Lanai, Satak jgk...
Alhamdulillah, moga Allah pilih mereka utk bt krj dakwah jg...

Insyaallah... Ada rezeki, pnjg umur.... Cikgula...
Jzkk..

RuMaH TuA said...

Abd Razak :-

Waalaikumussalam..

Ya...
Menjadi yg terbaik di sisi Allah dgn turut mencintai orang yg paling dicintai Allah.

Moga Allah kasih. :-)

Danial_arif said...

a,ah...sya n jemaah dah mandi pun kat lata lembik tu hehe...siap main gayut lg haha...tp yg sya pergi tu kaum asli tu namanye kaum semai...mostly diorg ni dah msuk kristian..tk jauh dari skolah tu pun ade gereja kalau awk nak tau...kristian kat sna agak aktif jgak berdakwah smpaikan diorg pun buat ghash dari rumah kerumah org asli...kecian tngok keadaan agama kat sne...moga2 ade jemaah lg dihantar kesana untuk ajak mereka berdakwah skli...amin...

RuMaH TuA said...

Danial Arif:-

Gereja yg ada d situ sy tak perasan la pulak...
Insyaallah...
Sama berdoa Allah hanta jemaah kat sana lagi...
Dalam ingatan ini, adik angkat boleh baca surah alfatihah. Moga dia kembali pada fitrahnya...

Amin...
Moga Allah kasih.

Darussalam OKU Selatan said...

aktifitas yang mengandung banyak kebaikan dan kemaslahatan,
semoga diistiqomahkan dalam kebaikan dan dimudahkan serta sabar dalam kebaikan....

Al - Mu'allim said...

salam 'alaik...
lama dah tak mai sini. masuk blog sndri pun tidak apalagi melawat rumah org...

bangus aktiviti2 rumah tua. moga lepas jadi nanti terus istiqamah. jadi cikgu nanti lebih sibuk dan banyak dugaannya.
Moga Allah kasih.

p/s : tertarik juga dengan kisah akhi daniel. MOga Allah selamatkan akiqah mereka.

SyaheeDah said...

assalamualaikum^__^

teringat kat mak angkat kesayangan,hee

kenangan..

rindu itu indah bila keranaNya(",)

jom bercumil-cumilan dengan rindu lillahi!

*nanti buat entry album gambar tahunan pula ye (letak gambar kueh (a.k.a sufi sufian) banyak2,hehe)

fuad ansari said...

mujurlah sy tidak ketinggalan byk dalam membaca entri2 rumah tua.. almaklumlah, saya juga baru balik dari pertapaan.. hehehe.. (",)

moga Allah kasih... (lama rasanya tak taip perkataan ni.. ) (",)

RuMaH TuA said...

Darussalam OKU Selatan:-

Seharusnya lebih banyak aktiviti keagamaan yang lebih baik dilakukan untuk umat berbanding diri ini.

Doakan.

Amin. Amin. Amin.

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Al-Mu'allim:-

Lebih banyak masa digunakan untuk perkara agama lebih baik. Kan? Tak ada keperluan, tak buka. Maksud hidup yang jelas.

Kene belajar dari Cikgu senior macam Al-Mu'allim. Gembira dengan kesibukan sebagai seorang pendidik.

Sama berdoa agar kembali kepada fitrahnya.

Moga Allah kasih dirimu juga.

RuMaH TuA said...

Syaheedah:-

Waalaikumussalam... ^^,

Yelah, iqa ni pun menumpang mak orang tu je... hee~~

Jom-jom...
Segarkan rasa,
bugarkan rindu,
kembangkan cinta...

(^^,) :- "itula.. Baru letak gamba ida, da tak mau komen.... hik3. Baguz juga idea album tahunan, buh gamba dia je bia sampai orang ingat salah masuk pintu sufi bukan Rumah Tua. Hee~~~"


Moga Allah kasih,

RuMaH TuA said...

Fuad Ansari:-

Jauh sekali nak dibanding dengan perkataan apa-apa di sini jika nak dibanding dengan apa yang ada di sana. Kan.....?

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Doakan saya juga.
Moga Allah Kasih.

~kueh~ said...

hamboih9x...
sedap sungguh mengata hamba.
mentang2 le ak da lme xhupdate..
ekeke..:)

to iqa n ida :
law ade gambar lam blog korg, jgn lupe in4m kt ak..
nk heboh sekelas :p
hihik

moga ikatan ukhwah yang dibina berkekalan dan diberkati hendaknya.
amiiin :)

mselim3 said...

Banyak program rumah tua ikuti menarik.

rumah tua nak tanya sikit boleh?

Apa maksud baitilatiqa? ..adakah maksudnya rumah tua agak aje...

correct me if is wrong...

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

RuMaH TuA said...

kueh:-

Tanda kasih sayang kat ku...
Mesti kene usyik sikit...
Kan...,

Orite... heboh jgn xheboh...


Amin2 ya Allah...

RuMaH TuA said...

mselim3:-

Salam Aidiladha.

Yez, Rumah Tua.
Dalam quran Rumah Tua dimaksudkan kaabah. Surah alhajj.

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

cerita best:-

Insyaallah pakjoe. ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...