Tuesday, May 14, 2013

.:: KoNgSi CeRiTa :--> ThiS. ThiS & ThIs! ::.


Assalamualaikum...

Apa khabar? 
Harapnya sihat sejahtera hendaknya.
(^____^)y

Kalau dulu KoNgSi CeRiTa da.
Kali ni nak kongsi lagi~~

-------------------------------

Jika ingin kemuliaan yang tidak akan habis,
maka carilah kemuliaan dengan
kemuliaan yang tak pernah menipis.

-------------------------------

Cerita-ceriti.

-------------------------------

Gerak Hati.


2 minggu lepas punya cerita.
Waktu kuliah...
Tak pernah-pernah pergi ke ****** aras tu.
(*nama tempat ea)
Nak dijadikan cerita.
Allah gerakkan hati ke situ.
(tempat yg * tu la)


Setelah menyelesaikan perintah Allah,
Nak pergi ke tempat lain,
Mata ni....


Terpandangla si cumil.
(bukan kucing ea)
Nampak sayu. :(
Sayu sangat~~~


Iqa pun dapat kasi senyuman je. 
Tapi senyuman dengan gula tau.
(ada ke patot org bersedih, bg senyom je)


---------------------------------

Unsur saspen.

Tiba-tiba si cumil tadi panggil,

"Kak iqa~~~~"
"Hem~~~ Kak iqa~~~~"

"Baru je saya terfikirkan akak"
"Tengok-tengok depan mata"
(sambil-sambil mata si cumil tu berair)


Allah!
Hati pun sentap bila dengar macam tu.
Tarik nafas panjang~~~~
& respon (sambil angkat kening) :

"Kenapa si cumil~~~~?"
"Ada yang tak kena?"
(berbahasa walau tau ada tak kena)

Tangan si cumil mula genggam tangan iqa.
Gaya genggaman yang penuh harapan...
Menggunung!

---------------------------------

Cerita Lebih Kurang.


"Kak iqa~~~~~~"
Macam ni.
Tadi saya ke jabatan jumpa lecturer.
Hem~~~
(Dalam dengar tak dengar luahannya,
mata si cumil tambah lagi air)


Then, ada satu lecturer lain panggil.
Dia tengok saya.
Sedih kak~~~
Dia kata:

"When i see u~~~
Hem...
u have many tones"

This! ( penutup dagu)
This! (armguard)
This!(tudung besar)
This! (stokin (yg ni tak ingat sangat))

"Don't u think...
if non-muslims see u...
They will think Islam is difficult,
Yes! because of this, this, this & this!"
(hidayat betul our lec ni)

"oh, one more thing..
before this, i have bumped into a woman.
She's wearing purdah.
The ikat one.
Selekeh!"

"Erm,,, i think...
it is not suitable for malay woman 
to wear purdah. here.
Malaysia is peaceful country."

"Please... 
Make it simple.
bla... bla... & bla..."
(panjang..... ni pun banyak cut)


--------------------------------

Penutup.

Panjang pulak cerita ni.
Dipendekkan.

Iqa tenangkan rasa sedih dia.
Cakap. Cakap. & Cakap (sambil peluk sikit).
Erm...
Si cumil ni baru pakai purdah.
Itu yang terkejut bila dapat 'ayat hikmah' macam tu.

---------------------------------

Doakan.

Mintak doa untuk semua.
Untuk saya & dia.


--------------------------------





(^___^)y :- "Kemas & selekeh! Dua benda yang subjektif. Pandangan Allah yang utama. Kan."


p/s:- "Ada masa, iqa kongsi lain cerita pulak. Watak utama masih si cumil. Tunggu~~~"


Ditulis di,

26 comments:

Abd Razak said...

Assalamualaikum..:)

Moga dirimu dilimpahkan Allah SWT kebaikan yang banyak serta kesihatan yang baik...aamiin

Terimalah sedikit kesusahan di dunia yang sementara, dalam menegakkan kebenaran, untuk terlepas daripada kesusahan akhirat, yang berkekalan.

~kueh~ said...

assalamualaikum.
qa ~~~~
lame xkomen kat cni..ahaks :D

'ayat hikmah' yang menguji kesabaran.
sesugguhnya Allah kasih pada org yang diberi ujian.
sabar dan terus sabar.

*hope that lect is given guidence in islam--> errr...betui ka speakin ni..hehe

*membayangkan diri ini berada ditempat si cumil (^_^)*

moga Allah rahmati iqa, si cumil, ak dan sume2 <3

RuMaH TuA said...

Abd Razak:-

Waalaikumussalam... :)

Amin...
Doa untukmu juga.

"Terimalah sedikit kesusahan di dunia yang sementara, dalam menegakkan kebenaran, untuk terlepas daripada kesusahan akhirat, yang berkekalan."

Subhanallah! Mdah2an dapat mengubat hati yang resah. Daripada Allah kita datang, kepadaNya jua kita akan kembali. Pasti!

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Kueh:-

Waalaikumussalam...
Ku~~~~~
Yelah! Bizi la katakan...
Hee~~~~~ ^_^

Yelah, ujian diberi tanda kasihNya.
Walau apapun...
Sentiasa beringat.
Kita pada apa sangkaan kita pada Allah.

Myb kerana masih 'muda', si cumil ada sikit resah.
Manusia.
Sama macam kita.
Kerana itu aku perlu kamu.
Kamu perlu aku.
Kita perlu DIA.

Hee~~~
Buh la apapun...
Selagi paham..

*membayangkan diri cumil ek? hik3

Insyaallah.
Moga Allah kasih.


~kueh~ said...

seriussss.....
suka dengan ayat ni :

"Manusia.
Sama macam kita.
Kerana itu aku perlu kamu.
Kamu perlu aku.
Kita perlu DIA."


Kita pada apa sangkaan kita pada Allah.

hehe.
O(^-^)O

nisa' said...

Saya doakan dia kuat dan istiqamah. Doakan kami,wanita wanita berpurdah yg berada diperantauan,di negara bkn Islam utk lebih kuat lg. :) InsyaAllah..

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualikum...

Lama juga mselim3 baca dan fahamkan jalan cerita nie.... tp dapat mselim3 simpul kan.... bahawa memang kekadang ada jugak segelintir manusia memandang bahawa orang yang berjubah, berpurdah ini selekeh atau apa sahaja..mmg begitulah pandangan manusia... tetapi apa yg penting dan lebih utama adalah "pandangan Allah" pada kita...

mselim3

pls: mselim3 mencoretkan kata2 nie kekadang untuk ingatan mselim3 jgk.. agar tidak lupa dan terlalai dari mengingati-Nya.Biasalah mselim3 adalah manusia biasa yang tak sunyi melakukan salah dan khilaf. Tegurlah mselim3 andai kata ada tersasar...daripada landasan-Nya.

RuMaH TuA said...

Kueh:-

Seriussss.....
Kita pun suka bila awak suka...
Hee~~~~

(^___^)~

RuMaH TuA said...

nisa':-

Amin~~~
Insyaallah.

Moga dirimu & sahabat yg lain menjadi asbab hidayah dihantar ke seluruh alam...

(^___^)

RuMaH TuA said...

Mohd Selim Zainal:-

Waalaikumssalam...

Allah...
Salah gaya penulisan saya tu...
Sampai2 lama nak memahamkan...
^_^

Islam itu mudah & indah.
Nak memudahkan, ramai antara kita dapat sambutnya.
Tetapi...
Nak mengindahkan, ramai yang masih tak dapat ikramkan...
T_T'


Insyaallah.
Moga Alah dirimu. ^_^

SyaheeDah said...

^____^
(senyum lagi...)

si cumil,ketahuilah kamu & dia sedang diuji & dperhati ketat oleh Allah.

dan kita juga.
bagaimana menanggapi dan memahami bicara Allah lewat peristiwa yg berlaku.

ada manusia,dengan kesilapan Allah menarik dia ke jalan hidayah.
siapa tahu, kerana 'selekehnya' si cumil,akhirnya akan bawa 'dia' kepada Allah. kamu insan pilihan wahai si cumil!

saya, dia, kamu..semuanya hina.
mudah2an Allah berikan kita semua kefahaman yang benar & suci.

jzkk iqa!
*ehem3..i also wear the ikat 1!
hehehe

>i'm niqabis..& i'm not a terrorist!
malaysia masih aman walaupun saya dah tinggal di sini selama 22tahun^_^<

and please dont be sarcastic.huhu
lau kana bainana

RuMaH TuA said...

Syaheedah:-

^___^

(Senyum juga)

Jzkk da...

Kadang2 sikit kata-kata sokongan yg diberikan sudah cukup untuk menenangkan sahabat yang resah.
Biar dia tahu ramai yg care tentang dia. Kan!

Lemah. Hina. Itulah kita.

Ya...
Boleh jadi diri 'si cumil' asbab hidayah di bumi bertuah ini.

*Hee~~~~~
Pakat-pakat 'selekeh' la kita...
Duk 'ikat-mengikat' je lani...
(^___^)y

Wah! Banyaknya umur... 22... Hik3

Moga Allah kasih dirimu.

nur naa'irah said...

salam..nice entry..bukan kecantikan yang Allah nilai tapi taqwa seseorg tapi jgn di lupa Allah juga sukakn kecantikan..sama2 kita renung..semoga Allah sntiasa mmbuka pintu hati kita untuk trus menerima taufik hidayahNYA..in shaa Allah..Amin..:-)

PeRdU cINta said...

andai kita terlalu suka melihat kecantikan dunia takut-tajut kita tidak mampu melihat keindahan syurga..kita ini adalah salah satu hiasan dunia..dan biarlah kita ini menjadi hiasan yang yang sangat berharga dan indah di Syurga..ujian Allah itu dalam pelbagai bentuk dan dari pelbagai sudut..moga redha Allah sentiasa bersama insan yang berusaha menegakkan perintah Allah.. :)

RuMaH TuA said...

nur naa'irah:-

Salam..
Ya...
Tingkatan orang bertaqwa itu juga sentiasa mencari yang terbaik.

Kemas + Bersih + sunnah = insyaallah cantik dalam pandanganNYA.

Jzkk Nur.
(^___^)y

Moga Allah kasih.

RuMaH TuA said...

Perdu Cinta:-

Allah...
Moga Allah redha kita sehingga berkenan untuk memasukkan kita ke syurgaNya.

Ya.
Ujian diberi tanda kasihNya.
Mohon doa.

^_^
Moga Allah kasih.

Egg Head said...

Kak Iqa...

Kirim salam kat si chomel...ok...hehehe..:P

say to him.....dont wory,be happy....

Moga Allah Kasih.....

Lastly....selamat hari guru n hari ibu..buat anda yg bakal jadi ibu n guru....

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Ya dik... Ek!

Boles sangat...
Nak berapa kali salam? (^_^)

Ehem!
Si cumil 2 'she' bukan 'he' tau...
Hee~~~


Jzkk.
Dgn hari2 ibu pun awak wish jugak ea... ^^,

Moga Allah kasih.

Egg Head said...

1 untuk skrng n 1 lagi untuk masa depan....so 2 kali la..ok....

dia bukan him .....rupanya dia her...i see...lagi baik...

moga allah kasih....

woha2x...

say to her,buat sbb Allah.....lantak lah apa org nak cakap...

ye...untuk ari ibu sekali....

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Ok! 2x.

Awak mesti tak baca n3 ni betul2.
Baca sekerat2.
Kan.

Orite!
Tak lama lagi dy baca sendiri la komen ni. ^__^ Jzkk.

Erm.. Sedap jugak dengar ibu ni.

Egg Head said...

sbb tu jadi engineeer....
tak suka baca....
kira-kira bole la.....

tak reti la.....
berbahasa seperti cikgu...
direct to the point jak...

hehehe.....

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Ooo...
Men potong2 baca je ek...
Isk3
Penat org ni menulis. ^_^'

Cikgu pandai berbahasa.
Engineer tak reti bahasa.
Ek!? Hee~~~

Egg Head said...

serius saya baca habis kot....

maybe kurang korban...
Allah tak bagi faham.....

Moga allah ampun dosa...saya

RuMaH TuA said...

Egg Head:-

Erm...
Sory!
Tak maksud pun.

Egg Head said...

x kisah pun.....
ala bisa...tegal biasa....

woha2x...
amal agama memang susah kan...but nak istiqamah lagi susah...

saya paling takut bila dgr ayat ni...."jangan sangka kamu beriman,sebelum di uji"

doa karo....

Anonymous said...

Assalamualaikum adik Iqha,

Suka baca entri yang ni.
Ha ... akak ada cerita juga

Trainer akak orang putih.
Kwan sekelas akak, of course yang muslim semua bertudung. Akak tak pernah dengar dia tanya "Why muslim have to wear tudung?" Belum lagi setakat ini.

Satu hari akak tanya dia kenapa pergi hospital one day tu.
Dia cakap sakit telinga sebab alahan pada air con. dan.....
tambahnya lagi " It's a good thing for u all to wear tudung , one reason is it can cover your ears"
Sekurang2nya dia nampak satu kebaikan walaupun tak faham Islam.
Dan dia berjanji nak pakai tudung untuk tujuan tu.
Semoga ALLAH beri hidayah pada beliau.

Yang pahit tu adalah ubat paling mujarab.

Semuga ALLAH beri rahmat pada kamu berdua.

Salam kasih daripada akak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...